Utprøving av en moderne strategimetode - Scenarioer i havbruksnæringen som strategisk beslutningsstøtte for Grovfjord Mek. Verksted - Breines, Anders; Breines, Sindre (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Oppgaven gir en kort teoretisk introduksjon til begrepene strategisk planlegging, strategisk beslutning og scenarioplanlegging. Kvaliteten på beslutninger er sterkt knyttet til grad av bevissthet, rasjonalitet og kunnskap. En god strategisk beslutning er en beslutning som bidrar til å oppnå strategiske mål. For å fatte en god strategisk beslutning må beslutningstaker være bevisst på hvilke valg som påvirker oppnåelsen av strategiske mål og hvilken kunnskap som må til for å fatte den beslutning som bidrar i positiv retning. Scenarioplanlegging støtter god ledelse i usikre tider. Både gjennom å bli konfrontert med eksisterende scenarioer og gjennom utvikling av scenarioer, bidrar scenarioplanlegging til å åpne sinnet og utvide perspektivet til beslutningstakerne. Denne typen planlegging styrker kvaliteten til selskapers beslutninger. I denne masteroppgaven vil vi undersøke om styrkene til scenarioplanlegging kan ivaretas dersom scenarioprosessen utføres eksternt til selskapet. Gjennom scenarioutviklingsprosessen HHL-Roland Berger har vi utviklet fire scenarioer for havbruksnæringen som er det største markedet til oppdragsbedriften Grovfjord Mek. Verksted. Scenarioene «Indrefilet», «FLaks», «Fattiglus» og «Loppemarked» beskriver disse fire fremtidsbildene ved hjelp av faktaark og kortfortelling. Scenarioene omformes til et beslutningsverktøy i form av en beslutningsmatrise som sammen med scenarioene skal kunne støtte strategiske beslutningsprosesser i selskapet. I diskusjonen drøfter vi hvilken verdi scenarioprosessen har for selskapet og i hvilken grad denne verdien vil la seg overføre fra en ekstern arbeidsgruppe til beslutningstakere i selskapet. Vi diskuterer også hvordan valg av analyseperiode påvirker scenarioene og prosessen med å utvikle dem. Avslutningsvis konkluderer vi med at styrkene med scenarioplanlegging ivaretas i tilstrekkelig grad gjennom en eksternt utført scenarioutviklingsprosess. Verktøyene i HHL-Roland Berger og beslutningsmatrisen vil kunne bidra til å øke overførbarheten av verdien fra en ...