Nyrereseksjoner ved UNN – en sammenligning mellom robotassistert- og åpen kirurgi - Lohne, Vetle Dalsbø (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Formål: Formålet med oppgaven er å sammenligne resultatene fra robotassistert nyrereseksjon med åpen nyrereseksjon ved å se på ulike faktorer som liggetid, blodtap og marginstatus. Materiale og metode: Studien tar for seg to pasientgrupper som har blitt operert for sin nyrekreft, én operert med åpen reseksjon og den andre med robotassistert reseksjon. Alle inngrepene ble utført ved UNN Tromsø. Studien er en retrospektiv kvalitetsstudie hvor det her blitt innhentet informasjon ved gjennomgang av pasientjournaler i DIPS. I robotgruppen er det hentet pasienter fra og med 2015 til nå, og pasientene med åpen reseksjon er hentet fra og med 2010 til nå. Resultater: Det er signifikant forskjell mellom gruppene i operasjonstid (p<0,001) med kortere operasjonstid hos pasientene operert med åpen reseksjon. Det er også signifikant forskjell i postoperative liggedøgn (p<0,001) med kortere postoperativt opphold i robotgruppen. Det er signifikant flere ufrie marginer etter reseksjon i den åpne gruppen (p<0,001). Iskemitiden vises også signifikant, men her er registrerte verdier for mangelfull i den åpne gruppen. Valg av generell anestesi, epidural og sevoflurane/isoflurane er også signifikant. Øvrige variabler er ikke signifikante. Konklusjon: Robotassistert nyrereseksjon viser seg som et minst like godt alternativ som åpen nyrereseksjon, med sammenlignbare resultater på kreatininverdier og blødningstap, og færre liggedøgn. Det er også større andel frie marginer i robotgruppen, noe som gir lavere sjanse for residiv av kreft. Det trengs lignende studier her til lands, helst med større pasientgrupper.