Forekomst av akutt nyreskade ved Finnmarkssykehuset - Sæther, Kaisa Anna Wulff (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Ifølge litteraturen øker forekomsten av akutt nyreskade (AKI). Vi ønsket å undersøke forekomsten ved et norsk sykehus, i hvilken grad tilstanden ble kodet, om det var ulik forekomst hos menn og kvinner, samt hos Hammerfest og Kirkenes sykehus. Oppgaven var en retrospektiv kasus-kontrollstudie, basert på uttrekksdata fra Finnmarkssykehuset, med opplysninger om innlagte pasienter i 2008 og 2018. Uttrekket ga bl.a. informasjon om diagnosekoder, kjønn, liggetid og dødsdato. Tilfeller av AKI ble definert av kreatininstigning på ≥27 µmol/L på ≤48 timer. Kontrollgruppa besto av innlagte pasienter uten AKI. Ved hjelp av statistiske analyser undersøkte vi datamaterialet for ulikheter mellom menn og kvinner, mellom Hammerfest og Kirkenes sykehus, og mellom kasus- og kontrollgruppa. Resultat: Insidensen av AKI blant innlagte pasienter var på 0,92 % både i 2008 og 2018. Insidensraten i den generelle befolkningen var i 2008 på 157 per 100 000 innbyggere per år, og i 2018 på 269 per 100 000 innbyggere per år. Like mange kvinner og menn utviklet AKI i 2008 mens flere menn enn kvinner utviklet AKI i 2018. Hammerfest hadde høyere insidens enn Kirkenes sykehus. Diagnosen AKI ble kodet hos 18,6 % av tilfellene i 2008 og 27,9 % av tilfellene i 2018. Liggetiden for innleggelser med AKI var signifikant lavere i 2018 enn i 2008. Pasienter med AKI hadde gjennomsnittlig flere liggedøgn enn pasienter uten AKI i 2018. Ettårsmortaliteten var signifikant lavere i 2018 enn i 2008. Konklusjon: Finnmarkssykehuset hadde en stabil insidens av AKI på 0,92% i 2008 og 2018, men insidensraten i befolkningen har økt. Flere tilfeller ble kodet med AKI i 2018. Liggetiden gikk signifikant ned fra 2008 til 2018 og ettårsmortaliteten var betydelig lavere i 2018 enn i 2008. Funnene kan tyde på økt oppmerksomhet rundt AKI, og bedre behandling. Ytterligere studier anbefales for å undersøke dette.