Forstår ikke Gud samisk? En kontekstuell tilnærming til nyere samisk teologi og dens rolle i samisk-kirkelige forsoningsprosesser med utgangspunkt i Tore Johnsens bidrag. - Bjørkto, Linett (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Som mennesker tolker vi teologi ut fra konteksten vi befinner oss i – historisk, sosial, kulturell og politisk kontekst er alle med på å bidra til våre fortolkningsrammer. Kontekstuell teologi handler om å tolke de bibelske tekstene inn i vår kontekst i tillegg til å tolke tekstene ut ifra datidens samfunnskontekst og religiøse kontekst. Norske myndigheters assimileringspolitikk har fratatt samefolket mange av deres kulturelle, språklige og åndelige tradisjoners arv og forårsaket mye smerte og dype sår. Selv om myndighetene har kommet med en offentlig beklagelse til samefolket, og forpliktet seg til ivaretakelse av samenes rettigheter, språk og kulturarv som anerkjent urfolk gjennom ILO-konvensjon 169 fra 1989, viser fremdeles mange empiriske samtidsundersøkelser at det forekommer diskriminering og mobbing av individer med samisk opprinnelse i mye høyrere grad enn blant majoritetsbefolkningen. Den norske kirke har innrømmet og beklaget sin delaktighet i assimileringspolitikken, og er i dag engasjert i kirkelig forsoningsarbeid i samisk område, blant annet gjennom dialog og satsning på bruk av samisk språk i gudstjenester. Likevel er det langt igjen å gå for å oppnå forsoning i samisk-norsk kirkelig kontekst. Tore Johnsen er en aktuell og spennende stemme innen både forsoningsarbeid og i utviklingen av en samisk kontekstuell teologi som forsøker å ta den samiske konteksten og åndelige tradisjonen på alvor. Denne oppgaven ser på hvordan Johnsens arbeid med samisk kontekstuell teologi kan bidra i forsoningsprosessene i Sápmi.