Perlehistorier : reiser gjennom tid og sted - Håkonsen, Ingunn Dahlseng (Universitetet i Tromsø, 2009)
I denne masteroppgaven omhandler perlefunn i Nord-Norge i yngre jernalder og spørsmålet som skal besvares er: Hva forteller perlematerialet oss om hvem den norrøne befolkningens kontakter var i yngre jernalderen i Nord-Norge? Kontakt, handel og handelssystem blir trukket frem for å diskutere den norrøne befolkningens kontakter gjennom perlematerialet. Dette materialet er en enorm ressurs for å diskutere nettopp utveksling og handel, og viser stor variasjon i perletyper som kan knytte kontakter til flere verdensdeler, deriblant Europa og Asia. Både en Sør- Skandinavisk og en orientalsk produksjon kan bekreftes gjennom perlenes omfang. En introduksjon til perletyper blir også redegjort for.