En levendegjort formidling : tinglige opplevelser i en iscenesatt fortid - Farstadvoll, Stein (Universitetet i Tromsø, 2010)
Denne avhandlingen utforsket gjennom fenomenologisk teori hvordan ting og opplevelser spiller sammen i formidlingen og iscenesettingen av fortid ved Lofotr Viking Museum på Borg. Hovedårsaken til at Lofotr har blitt valgt ut som avhandlingens case study, er museets fokus på levendegjøring og fullskala rekonstruksjoner. Premisset som blir drøftet er om opplevelse, for eksempel produsert av lukter, lyder, syn og fysisk samhandling med ting og omgivelser, ikke utelukkende er et pedagogisk middel for å formidle en artikulert kunnskap, men at det også er et fullverdig aspekt i formidlingen i likhet med det rent informative. Drøftingen baserer seg blant annet på deltakende observasjoner og kvalitative intervju.