Kun et trekkdyr i jordbruket? : hestens betydning i nordnorsk yngre jernalder - Bunse, Laura (Universitetet i Tromsø, 2010)
Denne oppgaven vil belyse hestens betydning i nordnorsk yngre jernalder. Det nordnorske hestematerialet har i liten grad blitt undersøkt. Likevel har det, inspirert av en kort passasje i Ottars beretning, blitt dratt slutninger om hestens rolle, som reduserer den til et trekkdyr i jordbruket. I store deler av det norrøne og germanske området hadde hesten i yngre jernalder imidlertid en både praktisk, sosial, ideologisk og mytologisk betydning. I denne oppgaven blir det derfor gjort forsøk på å undersøke hvorvidt det er grunnlag til å se på hesten i Nord-Norge som et rent arbeidsdyr foran plogen. Til tross for at det nordnorske samfunnet i yngre jernalder var preget av spesielle regionale forhold, viser det en rekke likhetstrekk med norrøne og germanske samfunn lengre sør. Dette ytrer seg også i hesteutstyrets utforming, og konteksten som hest og hesteutstyr inngår i. Sett i lys av de lokale forholdene og i relasjon til funn fra andre områder, indikerer materialet at hesten ikke primært var et trekkdyr i jordbruket, men at den som et ridedyr, maktpolitisk symbol og som et viktig element i tro og kult hadde en mangesidig betydning i det nordnorske samfunnet.