Redningsoperasjonen på Sørøya : bakgrunn og strategisk kontekst - Skancke, Kristian Husvik (Universitetet i Tromsø, 2010)
Masteroppgaven "Redningsoperasjonen på Sørøya, Bakgrunn og strategisk kontekst" er hovedsakelig basert på historisk kildekritikk. Oppgaven tar for seg den britiske evakueringen av sivilbefolkningen på Sørøya den 15. februar 1945. Opp til 1000 sivile på Sørøya hadde unndratt seg den tyske tvangsevakueringen fire måneder tidligere. Disse befant seg i en utsatt stilling og ble jaget av tyske patruljer. Hovedproblemstillingene er hva som motiverte de britiske myndighetene og admiralitetet til å gjennomføre evakueringen av Sørøya og hva som var den norske regjeringens syn på evakueringsforslaget. Det som har blitt skrevet om bakgrunnen til operasjonen, og motivasjonen til de norske og britiske myndigheter, har jevnt over framstilt operasjonen som et lettvint foretak og det har blitt hevdet at den motivert av propagandahensyn. Det har også blitt hevdet at den norske regjeringen i London gikk imot å evakuere de sivile. Disse framstillingene har oppgaven vist ikke er holdbare når de stilles opp mot det kildematerialet i norske og britiske arkiver. Oppgaven har vist at operasjonen på Sørøya var et risikofylt foretak. Denne konklusjonen har blitt fattet gjennom en grundig behandling av de tyske styrkene i Nord-Norge i den aktuelle perioden og av de allierte styrkene som ble satt inn. Motivasjonen på britisk side var med all sannsynlighet hovedsakelig politisk, basert på et ønske om å godgjøre den norske sivile og militære ledelsen. De norske militære ønsket på sin side å få evakuert de sivile fra Sørøya slik at øya kunne brukes som base for operasjoner mot de tyske styrkene i Nord-Norge. Det konkluderes også med at det er mulig at Sovjetunionen spilte en rolle i forhold til å motivere til operasjonen. Både britiske og norske myndigheter så med uro på den sovjetiske militære tilstedeværelsen i Finnmark. Den norske militære ledelsen ønsket økt vestalliert militær aktivitet i Finnmark for å motvirke den sovjetiske innflytelsen i området og sikre norsk suverenitet i området. Den norske basen som ble satt opp i forbindelse med ...