Landskap og prosesser på Vesterålsbanken - Elvenes, Sigrid (Universitetet i Tromsø, 2009)
Oppgaven beskriver og tolker storskalalandskap og geomorfologiske formelementer og prosesser på Vesterålsbanken, som er en del av norsk kontinentalsokkel mellom 68 og 70°N. Svært detaljerte batymetri- og backscatterdata (dybde og akustisk reflektans) er behandlet i GIS (geografiske informasjonssystemer), og resultatene blir presentert i form av kart. Vesterålsbanken er et område som er preget av glasiasjon selv om dynamikken i den lokale isen har vært begrenset i forhold til andre steder på sokkelen. Det interne forholdet mellom formelementer som glasiale lineasjoner dannet under hurtigstrømmende is, isfjellpløyespor, morenebanker og De Geer-morener danner grunnlaget for en enkel modell for isens dynamikk under maksimal glasiasjon og under den siste deglasiasjonen. Backscatterdata verifisert med videoopptak av havbunnen er utgangspunkt for et kart over sedimentfordelingen i et mindre område på Vesterålsbanken. Biologiske data fra ulike kilder er også trukket inn for å prøve å korrelere kartlagte bunntyper med forekomsten av kommersielt interessante fiskeslag, men dette har foreløpig ikke latt seg gjøre med de tilgjengelige dataene. Masteroppgaven har vært gjennomført i samarbeid med Norges geologiske undersøkelse (NGU) og MAREANO (marin arealdatabase for norske kyst- og havområder). This thesis describes and interprets large-scale landscape and geomorphological landforms and processes on Vesterålsbanken, situated between 68 and 70°N on the Norwegian continental shelf. A GIS (geographical information systems) has been used to analyze high-resolution bathymetry and backscatter data, and the results are presented through maps. Vesterålsbanken is an area influenced by glaciation, even though dynamics in the local ice have not been comparable to neighbouring areas on the continental shelf. A simple model of ice dynamics in full glacial conditions and through deglaciation is proposed based on the internal relationship between landforms such as glacial lineations formed by fast-flowing ice, iceberg plough marks, ...