Prevalens av og risikofaktorer for selvrapportert hjerteinfarkt og atrieflimmer hos samer og ikke-samer i Tromsøundersøkelsen - Einarsson, Sturla Bjørn; Stylidis, Michael; Løchen, Maja-Lisa (Norsk cardiologisk selskap, 2021)
Journal home page at https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-cardiologisk-selskap/hjerteforum/ . Hjerteinfarkt og atrieflimmer er ledende årsaker til mortalitet og morbiditet globalt (1). Det norske dødsårsaksregisteret viser imidlertid at risiko for å dø av hjerte- og kar- sykdommer er mer enn halvert fra år 2000 til 2016 (2). Mannsverk et al. viste i 2012 at nedgangen i mortalitet av koronarsykdom i Tromsø skyldes en nedgang i insidens (3). Senere ble det vist at 66 % av nedgangen i insidens kunne tilskrives bedring av kardio- vaskulære risikofaktorer i befolkningen (3, 4). Det er tidligere vist at mange urfolk har dårligere helse målt mot referansepo- pulasjonen. Urfolk i flere land har en større byrde av overvekt og andre kjente risikofak- torer for hjerteinfarkt og atrieflimmer (5). Den norske populasjonsbaserte studien SAMINOR 2 fra 2012-2014 i rurale samfunn med samisk befolkning har bare vist små forskjeller i kardiovaskulære risikofaktorer for samer og ikke-samer (6). Tromsøun- dersøkelsen har ikke tidligere undersøkt forekomst av og risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer hos samer og ikke-samer tidligere. En andel av innbyggerne i Tromsø kommune anser seg som samiske, og det ville derfor være interessant å undersøke om det er forskjeller i prevalens og risiko- faktorer for selvrapportert hjerteinfarkt og atrieflimmer i et urbant miljø.