Kommunejordmødres erfaringer med å fremme psykisk helse og forebygge depresjon hos gravide og barselkvinner under covid-19 pandemien – en kvalitativ studie gjennomført i Nord-Norge - Hovdal, Synnøve Børve; Stangeland, Helene (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Tema: Kommunejordmødres erfaringer med å fremme psykisk helse og forebygge depresjon hos gravide og barselkvinner under covid-19 pandemien. Bakgrunn: Det er sett en økt forekomst av svangerskaps- og barseldepresjon under covid-19 pandemien. Jordmødre har en viktig rolle i å fremme psykisk helse og forebygge depresjon hos gravide og barselkvinner. Hensikt: Undersøke hvilke erfaringer kommunejordmødre har med å fremme psykisk helse og forebygge depresjon hos gravide og barselkvinner under covid-19 pandemien. Forskningsspørsmål: Hvilke erfaringer har kommunejordmødre med å fremme psykisk helse og forebygge depresjon hos gravide og barselkvinner under covid-19 pandemien? Metode: Kvalitativt design. Semistrukturerte individualintervjuer med seks kommunejordmødre i forskjellige kommuner i Nord-Norge. Datamaterialet er analysert ved bruk av systematisk tekstkondensering. Resultater: Kommunejordmødrene erfarte utfordringer knyttet til oppfølging og å få innsikt i kvinnenes psykiske helse under covid-19 pandemien. Jordmødrene opplevde også at gravide og barselkvinner hadde et større behov for informasjon, støtte og omsorg under pandemien. I arbeidet med å fremme psykiske helse og forebygge depresjon ble det lagt vekt på en god relasjon, åpenhet rundt psykisk helse, informasjon, kartlegging av kvinnenes ressurser, egenomsorg, sosial støtte og tilstrekkelig med tid. Dette ble i enkelte tilfeller utfordret på grunn av smitteverntiltak. Konklusjon: Kommunejordmødrene erfarte flere ulike utfordringer i arbeidet med å fremme psykiske helse og forebygge depresjon hos gravide og barselkvinner under covid-19 pandemien, noe som igjen utfordret deres profesjonelle ansvar og rolle i det helsefremmende og forebyggende arbeidet. Det er behov for mer forskning for å forbedre jordmorfagets kliniske praksis under en pandemi.