Forskjeller mellom kvinner og menn på symptomene ved koronarsykdom - Albertsen, Elisabeth (Universitetet i Tromsø, 2009)
Anamneseopptaket i forbindelse med undersøkelse av pasienter som mistenkes å ha koronarsykdom er viktig for seleksjon av pasienter til koronar angiografi. Koronar angiografi er en lite kostnadseffektiv og invasiv metode sammenlignet med anamnesen, og anamnesen er den viktigste metoden vi har for å sikre at flest mulig koronarsyke pasienter fanges opp samtidig som andelen koronarfriske pasienter som henvises til koronar angiografi er så lav som mulig. Det er derfor viktig at anamnesen fungerer optimalt i sin rolle i utredningen av hjerte- og karsyke pasienter. I forbindelse med denne oppgaven er det gjort et forskningsarbeid som inkluderer spørreskjemaer fra pasienter søkt inn til koronar angiografi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, der hensikten har vært å kartlegge eventuelle ulikheter i symptombildet ved koronarsykdom hos kjønnene. Resultatene viser at kvinner har en mye mindre typisk symptomprofil enn menn, og dette vanskeliggjør seleksjon av kvinner til angiografi basert på symptomsammensetning i forhold til hos menn. Forskjellene ligger i at koronarsyke kvinner har flere typer symptomer enn koronarsyke menn, og forskjellene mellom koronarsyke og koronarfriske kvinner er mindre enn tilsvarende hos menn.