Survival and uptake of feed-derived DNA in the mammalian intestinal tract - Nordgård, Lise (Universitetet i Tromsø, 2009)
The papers of the thesis are not available in Munin: 1. Grønsberg IM, Nordgård L, Fenton K, Hegge B, Nielsen KM, Bardocz S, Pusztai A and Traavik T.: 'The uptake and organ distribution of plasmid DNA added to the feed of actively growing or pregnant rats' (manuscript). 2. Nordgård L, Nguyen T, Midtvedt T, Benno Y, Traavik T and Nielsen KM.: 'Lack of detectable uptake of DNA by bacterial gut isolates grown in vitro by Acinetobacter baylyi colonizing rodents in situ' (2007) Environmental Biosafety Research 6: 149-160. Available at http://dx.doi.org/10.1051/ebr:2007029 3. Nordgård L, Brusetti L, Raddadi N, Traavik T and Nielsen KM.: 'An investigation of the potential of horizontal gene transfer of feed derived DNA in the gastrointestinal tract of rats' (manuscript) 4. Grønsberg IM, Nordgård L, Nielsen KM, Østerud B and Traavik T.: 'Human peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) bind foreign DNA and protect it against DNase degradation in an ex vivo whole blood model' (manuscript) Lise Nordgård har i sin avhandling fra Universitetet i Tromsø og GenØk-Senter for biosikkerhet studert hva som skjer med introduksjon av transgene genkonstrukter som inntar en organsime via fòr. Blir DNA brutt ned når det passerer tarmkanalen eller overlever det? Kan dette DNAet passere tarmbarrierer og videre tas opp i blod og transporteres rundt i organsimen for å bli tatt opp av celler i vev? Hva med bakteriene i tarmen, kan disse ta opp fremmed DNA og utrykke det? I arbeidet sitt har Lise Nordgård gjennomført ulike foringsforsøk hvor rotter har blitt foret med transgene genkonstrukter. I studiene ble eventuelt opptak av DNA via tarmkanalen og transport til ulike organer ble undersøkt, herunder blodbane, lever, lymfeknuter milt, etc. undersøkt. Fragmenter av de transgene konstruktene har blitt gjenfunnet i flere indre organer som milt lever, lymfevev og bukspyttkjertel hos unge, aktivt voksende rotter. I et annet forsøk har hun sett på bakteriens evne i tarmsystemet til å ta opp genkonstrukter ved en opptaksmekanisme kalt naturlig ...