Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania

Source at https://okonomiskfiskeriforskning.no/likt-og-ulikt-vraking-av-saltvisk-i-norge-og-spania/ I dette arbeidet er det undersøkt om kvaliteten på saltfisk vurderes likt av norske saltfiskprodusenter og spanske importører. Det ble gjennomført spørreundersøkelse og intervjuer, samt praktisk kvali...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Nøstvold, Bjørg Helen, Hansen, Kristin Beate, Joensen, Sjúrður, Østli, Jens, Esaiassen, Margrethe
Format: Article in Journal/Newspaper
Language:Norwegian Bokmål
Published: Nofima 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/23587
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/23587
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/23587 2023-05-15T16:51:45+02:00 Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania Nøstvold, Bjørg Helen Hansen, Kristin Beate Joensen, Sjúrður Østli, Jens Esaiassen, Margrethe 2021-09-27 https://hdl.handle.net/10037/23587 nob nob Nofima Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi Nøstvold Bh, Hansen KB, Joensen SJ, Østli J, Esaiassen ME. Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania. Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi. 2021;31(2):1-13 FRIDAID 1939082 0803-6799 1891-0998 https://hdl.handle.net/10037/23587 openAccess Copyright 2021 The Author(s) VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 Journal article Tidsskriftartikkel Peer reviewed publishedVersion 2021 ftunivtroemsoe 2022-01-05T23:56:36Z Source at https://okonomiskfiskeriforskning.no/likt-og-ulikt-vraking-av-saltvisk-i-norge-og-spania/ I dette arbeidet er det undersøkt om kvaliteten på saltfisk vurderes likt av norske saltfiskprodusenter og spanske importører. Det ble gjennomført spørreundersøkelse og intervjuer, samt praktisk kvalitetsvurdering av saltfisk. Både spørreundersøkelsen og kvalitetsvurderingen viste at de spanske kjøperne var strengere på kriteriene for å klassifisere fisken som primera enn de norske produsentene. Det fremkom også noen forskjeller i vektingen av ulike typer enkeltfeil mellom produsenter og kjøpere. I 60 % av kvalitetsvurderingene fra de norske vrakerne ble fiskene markert til å være av primera handelskvalitet, mens de spanske kvalitetsvurderingene markerte i underkant av 40 % til denne kvalitetsklassen. Norway was previously market leader in saltfish of cod to Spain, but in the last decades Iceland have had this position and sells larger quantities of salted fish at a higher price per kilo than Norway. It seems that Icelandic producers have adjusted the products and quality grading more to the quality characteristics demanded by the Spanish market than Norwegian producers do. In order to explore whether Norwegian and Spanish quality assessors emphasize quality parameters differently when grading saltfish, a survey and an experimental quality assessment of the same batches of fish were conducted. According to the survey, the Spanish respondents rated most of the quality parameters as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish experts were stricter regarding which fish to be classified as superior quality (primera). There were also differences in the quality defects reported by the experts. Article in Journal/Newspaper Iceland University of Tromsø: Munin Open Research Archive Norway
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
spellingShingle VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
Nøstvold, Bjørg Helen
Hansen, Kristin Beate
Joensen, Sjúrður
Østli, Jens
Esaiassen, Margrethe
Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
topic_facet VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920
description Source at https://okonomiskfiskeriforskning.no/likt-og-ulikt-vraking-av-saltvisk-i-norge-og-spania/ I dette arbeidet er det undersøkt om kvaliteten på saltfisk vurderes likt av norske saltfiskprodusenter og spanske importører. Det ble gjennomført spørreundersøkelse og intervjuer, samt praktisk kvalitetsvurdering av saltfisk. Både spørreundersøkelsen og kvalitetsvurderingen viste at de spanske kjøperne var strengere på kriteriene for å klassifisere fisken som primera enn de norske produsentene. Det fremkom også noen forskjeller i vektingen av ulike typer enkeltfeil mellom produsenter og kjøpere. I 60 % av kvalitetsvurderingene fra de norske vrakerne ble fiskene markert til å være av primera handelskvalitet, mens de spanske kvalitetsvurderingene markerte i underkant av 40 % til denne kvalitetsklassen. Norway was previously market leader in saltfish of cod to Spain, but in the last decades Iceland have had this position and sells larger quantities of salted fish at a higher price per kilo than Norway. It seems that Icelandic producers have adjusted the products and quality grading more to the quality characteristics demanded by the Spanish market than Norwegian producers do. In order to explore whether Norwegian and Spanish quality assessors emphasize quality parameters differently when grading saltfish, a survey and an experimental quality assessment of the same batches of fish were conducted. According to the survey, the Spanish respondents rated most of the quality parameters as more important than the Norwegians did. In the quality assessments, the Spanish experts were stricter regarding which fish to be classified as superior quality (primera). There were also differences in the quality defects reported by the experts.
format Article in Journal/Newspaper
author Nøstvold, Bjørg Helen
Hansen, Kristin Beate
Joensen, Sjúrður
Østli, Jens
Esaiassen, Margrethe
author_facet Nøstvold, Bjørg Helen
Hansen, Kristin Beate
Joensen, Sjúrður
Østli, Jens
Esaiassen, Margrethe
author_sort Nøstvold, Bjørg Helen
title Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
title_short Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
title_full Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
title_fullStr Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
title_full_unstemmed Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania
title_sort likt og ulikt - vraking av saltfisk i norge og spania
publisher Nofima
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/10037/23587
geographic Norway
geographic_facet Norway
genre Iceland
genre_facet Iceland
op_relation Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi
Nøstvold Bh, Hansen KB, Joensen SJ, Østli J, Esaiassen ME. Likt og ulikt - vraking av saltfisk i Norge og Spania. Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi. 2021;31(2):1-13
FRIDAID 1939082
0803-6799
1891-0998
https://hdl.handle.net/10037/23587
op_rights openAccess
Copyright 2021 The Author(s)
_version_ 1766041861550505984