Radon i eksisterende bygninger - Sundby, Robert Tarvudd (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Denne oppgaven er en studie om radon i eksisterende bygninger med en casestudie. I forkant av utarbeidelse og utførelse av en tiltakspakke, ble det gjort en litteraturstudie innenfor temaet om radon, situasjonen i Norge og anbefalte tiltak for å redusere radonnivåene i eksisterende boliger. Casestudien omhandler en enebolig i Beisfjord, Narvik kommune. Det har blitt utført bytte av innvendig radonbrønn i boligen, med trykk/luftmengdemålinger før og etter bytte av vifte og brønn. Det har også blitt utført tettetiltak i utvalgte rom i boligen, der det har vært målt radon før og etter tettetiltakene. Tettetiltakene som ble valgt var å fuge med bunnfyllingslist i overgang gulv/vegg rundt et helt rom, i tillegg til å smøre membran på hele gulvet på et annet rom. Etter utførte tettetiltak og brønnoppgradering ble det målt radon som sammenliknes med eksisterende radonmålinger fra 2005, da det ikke var installert brønn og verdiene lå opp mot 400 Bq/m3, og fra 2020, da verdiene lå rundt 150 Bq/m3 med den gamle radonbrønnen. Målingene fra trykk og luftmengde i sugekanalen med den gamle og den nye radonbrønnen viste en økning på 67%, fra 15 m3/h til 25 m3/h, i maksimal luftmengde oppnådd og en dobling av maksimal oppnådd trykkforandring over gulvkonstruksjonen på det målepunktet lengst unna brønnen. Radonmålingene som ble utført i for- og etterkant av tettetiltakene viste en klar reduksjon. I det rommet der det bare ble tettet med fugemasse rundt hele rommet, var radonreduksjonen 300 Bq/m3 eller 46%. I rommet der det i tillegg ble smurt membran på hele gulvet, var nedgangen hele 690 Bq/m3 eller 72%.