Hyttefriluftsliv i Norge – bruk, motiver og preferanser blant brukere av DNT-hytter Tabellrapport fra Syddansk Universitet (SDU) og UiT Norges arktiske universitet - Skov kristensen, Mathilde; Arvidsen, Jan; Bundgaard iversen, Evald; Enoksen, Elisabeth; Hines, Kjell; Rafoss, Kolbjørn; Waaler, Rune (Syddansk Universitet (SDU); UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Den Norske Turistforening (DNT) har bidratt til, at det er en lang tradisjon i Norge for å dra på tur naturen, og siden 1868 har DNT gjort en stor innsats for å gjøre naturen mer tilgjengelig. DNT tilbyr i dag mer enn 500 hytter som kan benyttes av alle som har lyst til å oppleve norsk natur. I løpet av de siste årene har DNT opplevd en økt interesse for å overnatte på hyttene (Den Norske Turistforenings årsrapport, 2019). Selv om DNT har en lang historie og det er en positiv utviklingstrend i bruken av DNT-hyttene, er det begrenset med forskningsbasert kunnskap om fenomenet. For å øke kunnskapen på dette feltet har UiT Norges arktiske universitet, i samarbeid med Sydansk Universitet, gjennomført forskningsprosjektet ”Utvikling av hyttefriluftsliv i Norge”. Prosjektets formål er å undersøke fenomenet for å styrke kunnskapsgrunnlaget for utvikling av hyttefriluftsliv for offentlig tilgjengelige hytter. Et styrket kunnskapsgrunnlag skal bidra til at det i enda større grad kan skapes attraktive rammer for alle som ønsker å dra på hyttetur. Prosjektet søker mot å besvare følgende fem grunnleggende forskningsspørsmål: Hvem er hyttebrukerne? Hvilke motiver for hyttefriluftsliv har brukerne? Hvordan brukes hyttene? Hvilke omgivelsesmæssige, sosiale og organisatoriske rammer for hyttefriluftsliv foretrekker brukerne? Hvilken betydning har korona-pandemien hatt for brukernes opplevelser av å benytte hyttene? Økt innsikt i disse spørsmålene vil bidra til en ytterligere kvalifisering av utviklingen av hyttefriluftslivet i Norge.