Bruk av prefabrikkerte ytterveggselementer - Vollstad, Håkon (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Arbeidsproduktiviteten i bygg- og anleggsnæringen i Norge fortsetter med en negativ trend, samtidig som byggekostnadsindeksen for nybygg stiger. Næringsaktører identifiserer et betydelig forbedringspotensial i bransjen. Flere peker på standardisering og prefabrikasjon som en del av løsningen. Consto Nord har bred erfaring med bruk av prefabrikkerte ytterveggselementer, både ved innkjøp og egen produksjon. Litteraturen peker på flere fordeler ved bruk av prefabrikasjon, der reduksjon av byggetiden framheves som den viktigste. I denne rapporten har det blitt undersøkt hvordan totalentreprenør Consto har benyttet prefabrikkerte ytterveggselementer i to av deres prosjekter i Tromsø. Fagpersoner ved prosjektene Bjerkaker Sjøpark og Workinntoppen har blitt intervjuet for å undersøke hvordan prefabrikkerte ytterveggselementer har bidratt til en effektiv byggeprosess ved disse to prosjektene. Resultatet av rapporten er at prefabrikkerte ytterveggselementer kan tette byggere raskere, noe som kan føre til en potensiell tidsbesparelse på opp til fire uker. Tidsbesparelse impliserer en reduksjon av riggkostnader. Bruk av prefabrikasjon kan føre til større miljøbelastning på grunn av lange transportveier, samt utgjøre en fare for HMS.