Alderdom og livskvalitet i rurale kyststrøk; "Betydningen av uformell omsorg og lokal tilknytning som verdier for å leve en meningsfull alderdom i rurale strøk" - Giæver, Anne (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn Sykepleie i rurale områder krever generalistkompetanse og stor grad av fleksibilitet og selvstendighet. Det er utfordrende å tilby gode helsetjenester i distriktene i Finnmark. Store avstander og et arktisk klima forhindrer ofte enkel fremkommelighet. Etter å ha reist ut som sykepleier i distriktet i flere år ønsker jeg å finne ut av hva som gjør at de som lever der klarer seg med mindre helsehjelp enn andre i mer befolkede områder. Til tross for mangelfulle tilbud om helsehjelp fra det offentlige velger eldre å leve hele livet i rurale strøk. De synes innforstått med at tilbudet er mangelfullt og aksepterer det. Samtidig eksisterer lovverk og det publiseres kvalitetsreformer fra statlig hold som skal ivareta og gi gode tilbud til de som har behov for det, uten at det gir seg utslag i økte tjenester i distriktet. Formålet med oppgaven er å utforske eldre menneskers grad av tilknytning til rurale strøk og hvilke verdier som skaper denne tilknytningen. Samtidig ønsker jeg å belyse hvordan innbyggere i småsamfunn kollektivt løser utfordringer og ivaretar hverandre, uten et offentlig hjelpeapparat som bidrar i det daglige. Dette er en kvalitativ studie med en fenomenologisk innfallsvinkel med et deskriptivt design. Datainnsamlingen er gjennomført i form av semistrukturerte intervju som foregikk i tidsrommet september til desember 2019.