En vaksine til besvær - infeksjon eller immunmediert medikamentreaksjon? En kvalitetssikringsstudie for klinisk håndtering av pasienter ved infeksjonsmedisinsk avdeling UNN Tromsø - Karlsen, Morten Moen (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Formålet med oppgaven er å kartlegge forekomsten av bivirkninger etter vaksinasjon med 23-valent pneumokokkpolysakkaridvaksine og risikofaktorer for å utvikle disse. Oppgaven vil også beskrive fem pasientcaser fra infeksjonsmedisinsk avdeling UNN Tromsø og drøfte årsaksforholdet. Metode: Det ble gjennomført et systematisk litteratursøk i PubMed-database, og valgt artikler i henhold til forhåndsdefinerte inklusjons- og eksklusjonskriterier. 41 studier ble inkludert. Relevante data ble hentet ut fra 23 eksperimentelle- og kohortstudier, og undersøkt med binær logistisk regresjonsanalyse i no events/no trial versjon. Resultat fra analysene er presentert i form av tabeller og tekst. Det presenteres også funn fra inkluderte metaanalyser/oversiktsartikler, regiseterstudier og case-serier/-rapporter som ble omfattet av litteratursøket. Data fra pasientcaser ble hentet fra elektronisk pasientjournal (DIPS) etter oppgitte metoder og kriterier. Disse presenteres i tabell- og tekstform i oppgaven. Resultat: Studien finner at forekomsten av lokale bivirkninger etter PPV23 er 65,2%. Av de lokale er smerte hyppigst (35,3%), etterfulgt av redusert armbevegelighet (21,4%), erytem (9,9%) og hevelse (9,4%). Systemiske bivirkninger forekommer hos 38,3%. Av de systemiske er fatigue/utmattelse hyppigst (16,7%), etterfulgt av nyoppståtte muskelsmerter (15,1%), frostrier (12,8%), hodepine (10,7%) og feber (8,1%). Revaksinasjon med PPV23 øker signifikant risikoen for lokale og systemiske bivirkninger. Bruk av dagbok/rapporteringskort for registrering av bivirkninger sammenlignet med andre metoder påvirker forekomsten av ulike bivirkninger. Konklusjon: Vaksinasjon med 23-valent pneumokokkpolysakkaridvaksine er en relativt hyppig årsak til meldte vaksinerelaterte bivirkninger sammenlignet med andre vaksiner. Revaksinasjon er assosiert med høyere forekomst av, og mer omfattende bivirkninger. Smerte er den hyppigste lokale bivirkningen, mens utmattelse er den vanligste systemiske bivirkningen. Kjennskap til vaksinerelaterte immunologiske ...