Undersøkelse av gentamicinspeil blant barn på UNN - En retrospektiv kvalitetssikringsstudie - Tønnessen, Anders (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Bakgrunn: Pasienter som kommer inn med mistanke om infeksjon behandles empirisk med gentamicin, ofte sammen med et beta-laktam antibiotikum. Det er lav terskel å behandle barn med antibiotika ved mistanke om infeksjon, og gentamicin brukes mye. I for høye doser kan gentamicin være toksisk for nyrer og hørsel. UNN Tromsø har egne retningslinjer for gentamicin dosering av nyfødte. For barn etter nyfødtperioden følges nasjonale retningslinjer for gentamicin dosering. Målet med oppgaven er å vurdere rutinemessig analyserte gentamicinspeil hos nyfødte og barn etter nyfødtperioden for å se om det med de aktuelle doseringsregimer er medisinsk nyttig eller nødvendig å måle slike speil. Konklusjon: Ingen av barn etter nyfødtperioden som ble behandlet med gentamicin i studieperioden hadde forhøyet gentamicinspeil. Det kan tyde på at måling av gentamicinspeil er overflødig for denne pasientgruppen, forutsatt riktig dosering. Kun 11/175 pasienter på nyfødtavdelingen hadde førhøyet speil og over halvparten av disse hadde fått for høy dose eller feil intervall. Også i denne gruppen barn er det behov for å vurdere om man fortsatt rutinemessig skal ta gentamicin speil.