Følges nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika ved urinveisinfeksjon, korioamnionitt, barselfeber og sårinfeksjoner ved Føde og Barselavdelingen UNN Tromsø: Kvalitetssikringsprosjekt 2014-19 - Gimse, Ina Kvenshagen (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Innledning. Resistensutvikling mot antibiotika er et økende problem i Norge og internasjonalt. De viktigste tiltakene for å motvirke resistensutviklingen er å forebygge infeksjoner og begrense antibiotikabruk. Formålet med oppgaven var å studere om nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus ved urinveisinfeksjon, korioamnionitt, barselfeber og sårinfeksjoner ble fulgt ved Føde og /Barselavdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tromsø. Materiale og metode. En kvalitetssikringsstudie hvor opplysninger ble samlet inn retrospektivt fra det elektroniske journalsystemet DIPS. Studiepopulasjonen bestod av 280 gravide og/eller fødende kvinner som ble behandlet poliklinisk eller innlagt ved Føde og Barselavdelingen UNN, Tromsø i 6-års perioden fra 1. januar 2014 til 31. desember 2019. Inklusjonskritertene var alle gravide og/eller fødende kvinner som hadde en av de utvalgte infeksjonsdiagnosenei utvalgt periode. Resultater. 247 av 280 kvinner inkludert i studien hadde en infeksjon. Av disse hadde 116 UVI, hvor 83 (33,5 %) kvinner hadde infeksjon under svangerskapet. Av 247 hadde henholdsvis 37 og 70 kvinner korioamnionitt og barselfeber. Det var 256 av 280 som ble behandlet med antibiotika. Hele 93 % av disse fikk antibiotika i henhold til nasjonal faglig retningslinje. Før oppstart av antibiotika ble det sikret mikrobiologiske dyrkningsprøver hos 98 % av kvinnene. Revurdering ble foretatt basert på diagnose og mikrobiologisk prøvesvar, og endret antibiotika var hensiktsmessig blant 233 av 256 (91,0 %) av de gravide og/eller fødende kvinnene. Konklusjon. Vår studie viste at valg av antibiotika ved utvalgte infeksjoner i stor grad (>90 %) var i samsvar med nasjonal faglig retningslinje. Dette gjelder både for empirisk startvalg og ved revurdering av valg av antibiotika. Resultatene fra denne kvalitetssikringsstudien viser at Føde- og Barselavdelingen har gode rutiner for å sikre prøver til mikrobiologisk diagnostikk og valg av antibiotika ved behandling av utvalgte infeksjoner.