Hvor har det blitt av gutta på medisinstudiet? - Nyheim, Vilde Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Det har særlig de siste tiår blitt flere kvinnelige medisinstudenter i Norge, samtidig som at det har blitt færre menn på studiet. Vi begynner å se konsekvensene av dette blant legebestanden i Norge der medisinfaget begynner å bli kvinnedominert. I framtiden vil dette kunne presentere utfordringer for pasienter som ønsker å møte en lege av samme kjønn, og for å få nødvendig bemanning innenfor de ulike medisinske spesialitetene. Da man ser at det har blitt færre menn som søker på medisinstudiet, har man stilt spørsmålstegn til hvorfor det har blitt slik. Det er oppe til diskusjon om man skal begynne å kvotere inn menn på medisinstudiet i Norge. I den forbindelse fant vi det interessant å gjennomføre en spørreundersøkelse av gymnaskull sine holdninger til å søke opptak på medisinstudiet. Vi gjennomførte en elektronisk spørreskjemaundersøkelse av videregåendeskoleelever ved tre skoler i Tromsø. Vi fikk inn svar fra 196 personer, noe som tilsvarer en svarprosent på ca. 14%. Resultatene våre viste at kvinnene i vår undersøkelse hadde høyere interesse for det å skulle studere til å bli lege og det å jobbe som lege enn mennene, og at mennene heller ville jobbe med andre ting enn med mennesker. Gjennomgang av litteratur og tall fra Samordna opptak viste også at de mennene som søker på medisinstudiet i Norge i stor grad er kvalifiserte nok for inntakskravene, og at mennenes kvalifikasjoner ikke tenkes å være en årsak til lave søkertall.