Treatment of bladder cancer with neoadjuvant chemotherapy at the University Hospital of North Norway in the years 2011-2019 - Kjæve, Håkon (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Blærekreft er en av de vanligste krefttypene i Norge, spesielt blant menn. Muskelinvasiv blærekreft har tradisjonelt blitt behandlet med kun kirurgisk fjerning av blære ved Universitetssykehuset Nord Norge. Fra og med 2011 ble cellegiftsbehandling før kirurgi introdusert som et behandlingsalternativ etter at flere studier hadde påvist økt overlevelse ved slik behandling. Siden da har dette vært standard behandling for denne pasientgruppen. Cellegiftsbehandling har mye bivirkninger og kan være farlig i seg selv. Det er derfor ikke alle som kan få slik behandling, til tross for den gunstige effekten av det. Vi ønsket derfor å undersøke hvor stor andel av pasienter med muskelinvasiv blærekreft som fikk cellegift i perioden 2011-2019. I tillegg ønsket vi å sjekke i hvor stor grad cellegiftsbehandling var gjennomførbart for pasientene og om det var gunstig for pasientene.