Er korttidsresultater etter kirurgi for tykktarmskreft blitt bedre med moderne perioperative metoder? - Nylund, Ida (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Innledning: Tykktarmskreft er blant de vanligste kreftdiagnosene i Norge, og kirurgi er primærbehandlingen. Korttidsresultater etter kirurgisk behandling avhenger av mange faktorer. Siste 15 år har det tilkommet en rekke nye behandlingsmetoder og perioperative regimer til kolorektal kirurgi. Formålet med studien er å undersøke om korttidsresultater ved kirurgi for tykktarmskreft ved UNN Tromsø er blitt bedre med innføring av moderne perioperative metoder. Metodene inkluderer ERAS programmet, laparoskopi fremfor åpen kirurgi, avskaffelse av NSAID fra postoperative rutiner og mer systematisk postoperativ observasjon ved hjelp av MEWS. Metode: Studien ble utført som en retrospektiv observasjonsstudie ved gjennomgang av pasientjournaler ved Gastrokirurgisk avdeling UNN Tromsø. Alle pasienter operert for tykktarmskreft i perioden 2008-2017, og som fikk etablert anastomose primært, ble inkludert. Resultater: 473 pasienter ble inkludert i studien. Fra 2008 til 2017 har det vært en stor økning i bruken av laparoskopi fra 24% til 89%. Fra perioden 2008-2012 til perioden 2013-2017 ble den gjennomsnittlige andelen anastomoselekkasjer redusert fra henholdsvis 10% til 5%. Andelen postoperative komplikasjoner ble redusert fra 27% i 2008 til 13% i 2017. Det var derimot ingen endring i postoperativ mortalitet over 10-årsperioden. Konklusjon: Vedvarende utvikling og innføring av nye perioperative behandlingsregimer over en 10-årsperiode har gitt forbedrede korttidsresultater ved behandling av pasienter med tykktarmskreft. Studien gir støtte for en aktiv holdning med å utvikle og implementere nye metoder for å forbedre den perioperative behandlingen.