Åpen gruppe som rekrutteringsarena for fiskeri- Vil åpen gruppe kunne fungere som en rekrutteringsvei for unge fiskere i dagens fiskerisysselsettingssystem? - Richardsen, Birte (UiT The Arctic University of Norway, 2021)
Etter at fiskeriene ble lukket på 1990-tallet ble åpen gruppe etablert for at mindre fartøy skulle kunne drive i mindre skala uten kostnader. I dagens kvotesystem er hensikten at det skal være en arena for rekruttering for unge. Jeg ønsker derfor med denne oppgaven å undersøke hvorvidt åpen gruppe kan fungere som rekrutteringsarena for fiskerinæringen. Fiskeri har lenge vært en viktig næring for Norge. Til tross for at åpen gruppe er en del av det moderne fiskerisysselsettingssystemet, ser en mange likheter med kystens sysselsettingssystem beskrevet på 1970-80 tallet, hvor den gjensidige avhengigheten mellom aktørene er svært viktig. I tillegg er organiseringen i gruppen basert på uformelle relasjoner og er generelt mer fleksibelt. Tidligere studier påpeker derimot at erfaring og sosialisering fra oppveksten er den viktigste faktoren for rekruttering. Oppgaven bruker kvantitativ metode. Det ble gjennomført en spørreundersøkelse hvor deltagerne ble spurt om faktorer som valg av yrke, bosted, drift, inntekt, rekruttering og fremtidsutsikter. Til å støtte opp under oppgaven ble det brukt kvalitativ sekundærdata, som bl.a. forskrifter, rapporter, NOU, forskningsrapporter, artikler, bøker og andre statlige dokumenter. I dag består åpen gruppe i stor grad av eldre fiskere, hvor svært få er under 30 år. En ser at ordningene som skaper størst økning av fiskere er sentrert til Finnmark gjennom kystfiskekvote og kongekrabbefiske. Felleskvotegrunnlaget skiller ikke på alder, inntekt eller om en har fiske som del- eller heltidsjobb, og derfor går store deler av dagens kvoter til fiskere over 60 år. Gjennomsnittsinntekten er generelt lav noe som gjør det svært vanskelig for unge fiskere å komme seg inn i lukket gruppe med dagens kvotepriser. Åpen gruppe utgir en stor del av torskefiske i Nord-Norge og er derfor viktig for sysselsettingen i mange kystsamfunn. Om en ikke lykkes med rekrutteringen til småskalafiskeri i fremtiden, kan dette føre til en negativ utvikling for mange små kystsamfunn.