Romlig og tidsmessig analyse av garn- og linefiske. En studie av fiskeriatferd i området Lofoten, Vesterålen og Senja (2011-2018) - Steinsbø, Silje (UiT The Arctic University of Norway, 2021)
I denne oppgaven ble ERS- og VMS-data fra garn- og linefiske mellom 2011 og 2018, i hovedområde 00 og 05 (fra Fiskeridirektoratet), kartlagt og analysert i romlig og tidsmessig perspektiv. Dette ble gjort ved å bruke GIS-baserte analyser og maskinlæring for å avdekke trender i aktivitet, fangstmengde og fangstverdi i fiske med passive redskaper. Blant metodene som ble brukt var optimalisert hotspot-analyse (OHSA) og emerging hotspot analyse (EHSA). Dette er den første studien som har anvendt EHSA på fangstdata fra fiskeri, så vidt undertegnede bekjent. I tillegg ble det anvendt geografisk vektet regresjon (GWR) og random forest regresjonsmodell (RFR), for å undersøke sammenhenger mellom fiskeaktivitet, fangstmengde og fangstverdi og topografiske, klimatiske og sosioøkonomiske variabler. Det ble avdekket signifikante mønster i romlig og tidsmessig perspektiv fra fangstdataene. Klynger av høy aktivitet, fangstmengde og fangstverdi fra garnfiske ble spesielt avdekket nordvest i havet av Senja, vest av den nordlige delen av Andøya og i området rundt Røst, mens klynger fra linefiske spesielt ble funnet vest i havet av Ringvassøya og Kvaløya, vest for Andøya og ved Moskenesøya, Flakstadøya og Vestvågøy. Av tidsmessige trender som ble funnet utpekte fiskeri i vårsesongene seg ved å ha forskjellig mønster fra resterende sesonger. Videre ble det funnet at det var romlig variasjon i påvirkning fra topografiske, klimatiske og sosioøkonomiske variabler på aktivitet, fangstmengde og fangstverdi, samt at de forklaringsvariabler som var inkludert i oppgaven hadde relevans for fangstmengde og fangstverdi.