Bærekraftig utvikling av reiselivet i Moskenes kommune - Kolinsky, Milan (UiT The Arctic University of Norway, 2021)
Denne oppgaven diskuterer forståelse og arbeidet med bærekraftig reiselivsutvikling i Moskenes kommune i Lofoten fra perspektivet av sentrale reiselivsinteressenter i kommunen. Det lille lokalsamfunnet med sine ca. 1000 faste innbyggere er i høy grad påvirket av den betydelige veksten i turisttrafikken som har utviklet seg i løpet av de siste 10 årene, noe som førte til større behov for bærekraftige løsninger. Ifølge World Tourism Organization (2013) skal bærekraftig reiseliv sees på som et premiss og grunleggende konsept for fremtidig bærekraftig utvikling av reiselivsnæringen som helhet. Formålet med bærekraftig reiselivsutvikling er å finne den riktige balansen mellom de tre bærekraftdimensjonene for å skape et reiseliv som er økonomisk levedyktig, bevarer kultur, natur og miljø, og samtidig bidrar til høyere livskvalitet til lokalsamfunnet. Et intenstivt undersøkelsesopplegg med kvalitative data fra fire individuelle intervjuer med beslutningstakere og næringsaktører i Moskenes kommune, samt en kvalitativ dokumentanalyse skaper et grunnlag for å belyse problemstillingen i denne oppgaven «Hvordan forstår bestlutningstakere og næringsaktører bærekraftbegrepene og hva betyr disse forståelsene for utvikling av bærekraftig reiseliv i Moskenes kommmune?» Resultatene tyder på at den generelle forståelsen av bærekraftig reiseliv blant informantene er i samsvar med den vitenskapelige teorien og strategiske dokumentene. Det finnes derimot forkjeller i drøfting av utfordringer og prioriteringer blant de forskjellige reiselivsinteressentene i kommunen. Arealknapphet, ubalansen mellom antall fastboende og tilreisende, kommunens økonomisk situasjon, utilstrekkelig tilrettelegging av infrastruktur og mangelfull kommunikasjon mellom reiselivsnæringen og den kommunale administrasjonen er noen av hovedutfrordringene som ble trukket frem av respondentene. Funnene i denne studien indikerer at en åpen dialog mellom alle reiselivsinteressenter, lokalbefolkningens større engasjement og bedre forståelse av reiselivet, samt en ...