Hva må til for at finnmarksloven skal lede til at samene får anerkjent sine landrettigheter? - Ravna, Øyvind (Universitetsforlaget, 2008)
Gjennom finnmarksloven vedtok det norske Storting å overføre eiendomsretten til om lag 95 % av landarealet i Norges nordligste fylke fra staten til Finnmarkseiendommen. Landarealet er samtidig et samisk kjerneområde. Artikkelen drøfter om den norske stat gjennom vedtakelsen av finnmarksloven kan rette opp følgene av den langvarige manglende anerkjennelsen av samers landrettigheter i Finnmark. Sentralt står rettsidentifi¬seringsprosessen som er initiert gjennom finnmarksloven § 5 tredje ledd, og hva som må til for at den kan oppfylle de erkjennelser lovgiver har gjort i samme paragraf første ledd.Recognition of Sami land rights through the Finnmark act