Kan bruksordning etter jordskifteloven skape tjenelige forhold i reindriftsområder? - Ravna, Øyvind (Fagbokforlaget, 2008)
Rettsutgreiing og bruksordning etter jordskifteloven har lenge vært nyttet for å skape tjenlig beitebruk i den sørnorske fjellheimen. De samiske reinbeiteområdene har ikke vært omfattet av slike ordninger. I stortingsmeldingen En bærekraftig reindrift fra 1992 ble det foreslått å utvide jordskifteloven til å omfatte slike områder. Dette ble en realitet i 1996. I artikkelen,som er basert på forfatterens doktoravhandling "Rettsutgreiing og bruksordning i reindriftsområder" (Tromsø 2008), blir denne lovgivningen undersøkt. Det påvises at å gi jordskifteloven anvendelse på forhold mellom reineiere og bufeholdere, skaper problemer som ikke har vært overveid av lovgiver. Analysen viser imidlertid at reglene kan bidra til å løse konflikter og skape mer tjenlige forhold i reindriften. Slik sett kan bruksordning være et bidrag til å styrke reineiernes økonomi, og dermed også det materielle grunnlaget for samisk kultur.Use of land consolidation in reindeer husbandry areas