Unge voksnes motivasjon for å bo i Nord-Norge. En studie av aldersgruppa 19-35 år med tilknytning til landsdelen - Karlsen, Kristin Annie; Myreng, Kristin (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Denne masteroppgaven undersøker unge voksnes motivasjon for å bo i Nord-Norge, våren 2021. Studien avgrenser seg til aldersgruppa 19-35 år og de med tilknytning til landsdelen. Ved hjelp av en spørreundersøkelse ser vi på faktorer som kan være av betydning for bolyst. Vi undersøker unge voksne som er tilbøyelige til å etablere seg i Nord-Norge og hva som hemmer og fremmer bomotiv hos både dem og de som ikke ønsker å bo i landsdelen. Vår problemstilling er «Hva skal til for å få flere unge voksne til å bosette seg i Nord-Norge?». Vi bryter ned problemstillingen i tre forskningsspørsmål: 1. Hvilke forskjeller kan identifiseres mellom de tre undersøkte gruppene av unge voksne? 2. Hvilke faktorer innvirker på yngre voksne i Nord-Norge sin holdning til å bo i landsdelen (om 5 år)? 3. Hvilke tiltak kan eventuelt identifiseres for å få flere unge voksne til å bosette seg i nord? Videre har vi testet fire hypoteser som skal bidra til å finne svar på forskningsspørsmålene, disse er: Hypotesene begrunnes i siste del av kapittel 2. Alle hypotesene ble støttet av våre data. Funnene i studien er at det ikke er klare forskjeller når det gjelder hvordan de generelle kvaliteter for motivasjon vi undersøker, arrangeres av de tre gruppene med ulik tilknytning til Nord-Norge. Vi identifiserer faktorer med signifikant effekt på unge voksne med forskjellig tilhørighet til landsdelen, sin motivasjon til å bli værende i eller flytte til landsdelen. Vi finner signifikante forskjeller mellom gruppene når det kommer til hvilke faktorer som påvirker bolyst i Nord-Norge, i positiv eller negativ retning, og kan danne tre ulike profiler for de tre gruppene. Med kunnskapen vi innhenter, antyder vi i studien forsiktig overfor premissgivere og da særlig ledere i virksomheter i Nord-Norge, hvordan de kan bidra med tiltak for å holde på og tiltrekke unge voksne til landsdelen.