Tradisjonskunnskap i samiske reiselivsbedrifter i Nord-Norge - Bietilæ, Janne; Pedersen, Trine Lise (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Samisk reiseliv er reiseliv basert på samisk kultur og tradisjoner, og krever litt mer enn å ta turister med ut i naturen på spasertur eller på sjøen for å speide etter fisk og hval. Denne oppgaven har fokus på reindriftsbaserte reiselivsbedrifter, da samisk reiseliv kan være mye forskjellig. Kompetansen som er i de reindriftsbaserte reiselivsbedriftene er det som teorien definerer som tradisjonskunnskap. Tradisjonskunnskapen det er behov for er spesiell, og er ikke noe man finner hos de fleste. Formålet med oppgaven er å svare på problemstillingen: “Hvilken betydning har tradisjonskunnskap for samiske reindriftsbaserte reiselivsbedrifter?”. Oppgaven er en casestudie som skal undersøke hva tradisjonskunnskap betyr for ledere i samiske reindriftsbaserte reiselivsbedrifter, herav hvordan ledere tolker begrepet tradisjonskunnskap og hvordan den anskaffes og utvikles. Vi har brukt Linda Lai (2013) sin teori på kompetanse for å kunne se på tradisjonskunnskap som en form for kompetanse, og strategisk kompetanseledelse som et analyseverktøy for å se hvordan bedriftene anskaffer og utvikler tradisjonskunnskap. Vi har brukt teorien til Guttorm (2011) for å trekke dette inn på tradisjonskunnskap i samiske reindriftsbaserte reiselivsbedrifter. Disse hovedteoriene er med på å kartlegge tre hjelpespørsmål som skal hjelpe å besvare problemstillingen. Problemstillingen besvares gjennom en kvalitativ studie, der datainnsamlingen er gjennomført med semistrukturerte dybdeintervjuer av to informanter som er ledere i hver sine reindriftsbaserte reiselivsbedrifter. Sentrale funn i studien viser at tradisjonskunnskap er svært viktig for samiske reindriftsbaserte reiselivsbedrifter, da bedriftene er basert på samisk kultur og tradisjoner, og tradisjonskunnskap er den formen for kompetanse disse bedriftene sitter med. Det viser seg at rekruttering av kompetanse i casebedriftene stort sett skjer gjennom bekjente, og utvikling av kompetanse foretrekkes gjennom praktisk læring. Våre informanter mente til og med at praktisk læring er den ...