En lønnsomhets- og verdikjedeanalyse av fiske, produksjon og eksport av kongekrabbe i perioden 2013-2019 - Haug, Martine Elise; Martinussen, Nicolai Stene (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Formålet med denne utredningen er å få innsikt i betydningen av virksomhet med kongekrabbe for bedriftsøkonomisk lønnsomhet og verdiskaping i Øst-Finnmark, gjennom analyseperioden 2013-2019. Utredningen er en studie av verdikjeden, som omfatter fangst, foredlings- og eksportleddet. Studiens problemstilling er derfor som følger: «Hvilke aktører i verdikjeden til kongekrabbe er det som bidrar mest til verdiskaping, og har kongekrabbe betydning for oppnådd lønnsomhet i verdikjeden?» Vi analyserer lønnsomheten og dekningsbidraget i hvert ledd av verdikjeden. For å vurdere avkastning anvendes det velkjente lønnsomhetsmålet, totalkapitalrentabilitet. Videre forsøker vi å belyse betydningen av fisket og produksjon av kongekrabbe i kontekst av oppnådde driftsresultater. Eksportinntektene ble dekomponert for å fastslå hva verdiendringen av eksportert kongekrabbe skyldtes. Studien viser at det ble generert en brutto verdiskaping på 3,45 milliarder kr i perioden. Fangstleddet bidrar mest til verdiskapingen, og står for 2 milliarder av verdiskapingen. Foredlingsleddet gjennom produksjon og eksport, utgjør 1,45 milliarder. Resultatene viser at fangstleddet har hatt marginene gjennom analyseperioden. Vår konklusjon er at kongekrabbenæringen samlet sett skaper store verdier og gir et viktig bidrag til fiskerisamfunnene i Øst-Finnmark. Selve fisket, produksjon og eksport har bidratt positivt til de aktørene som har virksomhet, selv om dette ikke reflekteres av oppnådd lønnsomhet.