Kan reindriftssamenes bruks- og beiterett gjøres mer tjenlig ved bruk av jordskiftelovens virkemidler? - Ravna, Øyvind (Gyldendal Akademisk, 2008)
Jordskifte er et virkemiddel for å gjøre eiendommer og bruksrettsforhold mer anvendelige. I jordskifteloven (jsk.) § 1 heter det at «Eigedomar som det er vanskeleg å nytte ut på tenleg måte etter tid og tilhøve, kan leggjast under jordskifte etter denne loven». Problemstillingen for denne artikkelen er om jordskiftevirkemidlene kan være anvendelige for å gjøre reindriftssamenes beiteområder mer tjenlige. Fremstillingen er basert på doktorgradsavhandlingen «Rettsutgreiing og bruksordning i reindriftsområder», som ble forsvart for den juridiske doktorgraden våren 2008. I doktorgradsarbeidet ble det undersøkt om bruksordning etter jordskiftelovgivningen lar seg gjennomføre i områder der det foregår samisk tamreindrift, under hensyntagen til at de grunnleggende materielle vilkår for jordskifte blir ivaretatt.