Beredskapslederes erfaringer med samvirke mellom beredskapsaktører - Holtet Lien, Fredrik; Nilsen, Pål Bjarne (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Beredskapsledere opplever å måtte jobbe sammen med andre beredskapsaktører ved krisehåndtering. Ulykker og kriser kan være komplekse og ramme bredt. Beredskapsaktørene er flere og spesialiserte. Beredskapsledere må være forberedt på at de ikke kan løse krisene alene, men sammen med andre organisasjoner og beredskapsledere i et samvirke. Vi intervjuet seks beredskapsledere med bred erfaring. Vi vil belyse beredskapsledernes erfaring omkring samvirke, med fokus på optimalisering av dette. Beredskapslederne vi intervjuet bidro under krisehåndteringen ved en trålerbrann i Tromsø. De har delt sine erfaringer med samvirke fra denne hendelsen. Dette, sammen med mange års erfaring innenfor beredskapsyrker, har gitt informantene god innsikt i samvirke. Vi presenterer beredskapshjulet for å gi en forståelse for beredskapsarbeid som en syklisk prosess. Forberedelser, respons, etterarbeid og evalueringer, sammen med forebygging er beredskapsaktørenes aktivitetshjul. Vi ser hvordan samvirke blir en del av dette hjulet. Undersøkelsene forteller oss om viktigheten av forberedelser til samvirke. Samøvelser og relasjonelle aktiviteter har stor verdi. Tilrettelegging for dette har betydning for kvaliteten på krisehåndteringen. Denne tilretteleggingen handler om både innhold, metoder og forankring av øvelser. Utdannelse for beredskapsledelse varierer mye mellom ulike nødetater. Økonomi, lokaliteter, øvingsområder og tid er ressurser som begrenser. Respons og samvirke ved reelle hendelser avhenger av hvordan man klarer å oppnå felles situasjonsforståelse. Kommunikasjon og samband har stor betydning. Vi oppdaget at det kan oppstå konflikter mellom det tverretatlige samvirket og det interne samvirket i ulike beredskapsorganisasjoner. Det kom frem at etter avsluttet krisehåndtering savnes det ofte strukturerte evalueringer og muligheten for erfaringslæring. Vi ser en sammenheng mellom kvalitet på evalueringer og samøvelser. Vi har forsøkt å koble de ulike erfaringene med relevant teori i drøftingene. Avslutningsvis har vi gitt noen ...