En retrospektiv gjennomgang av diagnostisk treffsikkerhet og komplikasjonsrate ved CT-veiledet lungebiopsi - Solhaug, Terje Singsaas (Universitetet i Tromsø, 2009)
Bakgrunnen for oppgaven var at radiologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge ville gjennomgå en kvalitetssikring av prosedyren CT-veiledet lungebiopsi som blir regelmessig gjennomført ved avdelingen. I studien ville man legge vekt på den diagnostiske treffsikkerheten og komplikasjonsraten. Materiale til studien ble innhentet via journalopplysninger i DIPS (elektronisk datajournal) og PACS (digitalt billedbehandlingsprogram) til pasienter som hadde gjennomgått prosedyren tidligere. Det ble hentet inn opplysninger om hvor lesjonen som skulle biopseres var lokalisert og dens størrelse, tidsbruk på prosedyren, alder og kjønn på pasienten, histologisvar på biopsien og det videre forløpet til pasienten det påfølgende året etter biopsien ble tatt. 100 pasienter ble inkludert i studien. Det ble i studien funnet en spesifisitet på 1 og en sensitivitet på 0,89 for prosedyren. Den totale diagnostiske treffsikkerheten var 81 %. Prosedyren hadde en komplikasjonsrate på 46 %, hvorav den vanligste var pneumothorax (23 %) etterfulgt av hematothorax (18 %). Av risikofaktorer for komplikasjon ble det funnet at avstanden til pleura (p<0,01) og størrelsen til lesjonen, både minste diameter(p<0,05) og volum (p<0,05), var statistisk signifikante. Kjønn (p=0,49), varighet av prosedyren (p=0,40) og lokalisering til lesjonen (p=0,38) var ikke statistisk signifikante risikofaktorer. Resultatene viser at CT-veiledet lungebiopsi er et velegnet diagnostisk verktøy til bruk på lungelesjoner hvor det trengs vevsprøver til histologi. Komplikasjonsraten er dog noe høy, men i denne studien representerer ikke komplikasjonene pasientenes subjektive plager, kun om det var tegn til pneumothorax eller hematothorax på CT eller røntgenkontroll etter prosedyren.