Er Atlantisk lakseparr (Salmo salar L.) mottakelig for piscint myokardittvirus (PMCV) ved bruk av kohabitant smittemodell? En sammenligning mellom parr og smolt - Gustavsen, Sunniva-Berly M. (UiT The Arctic University of Norway, 2021)
CMS hos voksen laks i sjø skyldes piscint myokardittvirus (PMCV). På grunn av utbrudd rett før slakt, kan sykdommen gi store økonomiske problem. Ved forsøk med PMCV i laks, er viruset påvist flere ganger, men ved bruk av parr er det derimot ikke så mye data. Med tanke på smittemodeller ville det å kunne bruke parr i stedet for smolt, redusere vannmengde, tid og karplass. Det er derfor i samarbeid med VESO Vikan ønskelig å påvise PMCV i lakseparr, og dermed om mulig utvikle en smittemodell med PMCV i parr. I denne oppgaven ble det utført to delforsøk med kohabitantsmitte, hvor PMCV ble brukt som smitteagens. I det ene delforsøket ble det brukt 164 parr, mens i det andre ble det brukt 164 smolt. Det ble tatt vannprøver, blodprøver og uttak av organer til histologi og PCR, men det var kun histologi og PCR som ble brukt som analysemetoder. Prøveuttak ble foretatt hver uke i minst 12 uker etter smitte. En kohabitant fra smoltforsøket døde, uten påvisning av patologi. Adferden var normal, og det ble ikke notert ytre eller indre patologiske symptomer. Ved histologi ble det funnet fokale områder med betennelsesceller i atriet tidligst ved 6 uker etter smitte (wpc) hos parr shedder, og ved 8 wpc hos parr kohabitant. Hos smolt ble det funnet tidligst ved 6 wpc hos shedder, og ved 7 wpc hos kohabitant. Scoren varierte fra 0,5 – 2. Hos milt ble det ikke funnet pseudolobulering, men en del blødninger/stuvninger som ikke tydet på patologi. Det ble ikke funnet nekrose i lever, men vakuoler og fargeforandringer av hepatocytter rundt blodkar, dette ble heller ikke ansett som patologi. qPCR detekterte PMCV ved 7 wpc, 9 wpc (kun shedder) og 12 wpc hos parr, og ved 9 og 12 wpc hos smolt shedder. Det ble ikke detektert virus hos smolt kohabitant. Ct-verdiene og antall infiserte individ økte med antall uker etter smitte. Shedderne hadde lavest Ct-verdi. Av shedderne og kohabitantene var det parr som hadde flest infiserte individer. Noen individer hadde både histopatologiske tegn og påvist PMCV ved qPCR, mens noen hadde bare en av ...