Behandlingsvalg hos lungekreftpasienter med NSCLC i tidlig stadium med fokus på komorbiditet og funksjonsstatus - En kvalitetsikringsstudie ved Universitetssykehuset Nord-Norge - Dalhaug, Marte; Leinan, Mariell (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn: Lungekreft er den kreftsykdommen som tar flest liv, likevel kan pasienter med tidlig stadium ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) ofte tilbys kurativ behandling og overlevelsen er betydelig bedret fra tidligere. Formålet med denne studien var å undersøke om pasienter har fått behandling i tråd med retningslinjene i Handlingsprogrammet for lungekreft, med særlig vekt på andel kurativ behandling. Dernest kartlegge pasientenes komorbiditet og funksjonsstatus, for å se i hvor stor grad disse variablene var assosiert med behandlingsvalg. Material og metode: Det er gjort en retrospektiv deskriptiv kohortestudie for å kvalitetssikre behandlingen for pasienter med NSCLC T1-2, N0 diagnostisert ved UNN i 2015-2017. Studien er basert på materiale fra Kreftregisteret, supplert med relevante opplysninger fra pasientjournalene om utredning, funksjonsstatus og behandling. Det er benyttet deskriptiv statistikk, kji-kvadrattester og logistisk regresjon. Resultater: I vår studie fikk 58 av 63 pasienter 92% kurativ behandling Av disse fikk 36 (57 %) kirurgi, 19 (30 %) stereotaktisk strålebehandling (SRT) og 3 (5 %) konvensjonell strålebehandling. Univariate analyser indikerer at pasienter med høy lungefunksjon, lav ECOG-Performance Status (ECOG-PS) og lav alder oftere ble operert, mens logistisk regresjon viste sammenheng mellom økende verdier av ECOG-PS og alder, som var knyttet til valg av SRT (p<0,05). Gjennomsnittlig skår ved Charlsons komorbiditetsindeks (CCI) og ECOG-PS for pasientene som fikk kirurgi var betydelig lavere enn for de som fikk SRT, hhv. 0,59 og 1,09 verdier lavere. Multidisiplinært teammøte (MDT) har blitt journalført i 81 % av lungekrefttilfellene. I flere journaler er det lite beskrivelser av årsak til behandlingsvalg og funksjonsstatus samt noen registreringsavvik fra det som er rapportert til Kreftregisteret. Konklusjon: Andelen pasienter som får kurativ behandling for tidlig stadium NSCLC ved UNN er høy og i de 5 av 63 pasienttilfellene det ikke ble gitt kurativ behandling var årsaken ...