Endokarditt i Nord-Norge 2016-2017. Pasienter innlagt på sykehus i Nord-Norge med infeksiøs endokarditt - Skåland, Sindre (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn: I 2016 ble Nordnorsk Kvalitetsregister for Endokarditt etablert. Pasienter innlagt på sykehus i Helse Nord regionale helseforetak med diagnosen infeksiøs endokarditt blir registrert fortløpende i registeret. Data fra 2016-2017 ble hentet ut fra dette registeret og analysert for å beskrive pasientene med hensyn til insidens, mortalitet, kliniske karakteristika, diagnostikk og behandling. Materiale og metode: 95 pasienter ≥ 18 år med norsk statsborgerskap ble registrert i tidsrommet 01.01.2016- 31.12.2017. Disse dataene ble hentet ut våren 2020 og analysert i dataprogrammet SPSS 26, der toutvalgs t-test, Welch t-test, Mann-Whitney U-test, kji-kvadrattesten og Fishers eksakte test ble brukt for å teste forskjeller mellom grupper. P-verdi < 0,05 ble regnet som statistisk signifikant. Resultater: Insidensen av infeksiøs endokarditt i Helse Nord regionale helseforetak i perioden 2016-2017 var 12,3 per 100 000 innbyggere per år. Intrahospital mortalitet var 13,7 % og 1-års mortalitet var 23,2 %. Av de opererte pasientene (32,6%) var 1-års mortalitet signifikant lavere enn for pasienter som ikke ble operert. Det var ingen signifikant forskjell i mortalitet mellom pasienter innlagt og ikke innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø i løpet av pasientforløpet. Majoriteten (72,6 %) av pasientene i totalpopulasjonen var menn, og det var signifikant flere kvinner blant pasientene som døde under behandling sammenlignet med pasientene som ble utskrevet levende. Pasientene var i hovedsak eldre, der gjennomsnittlig alder var 67 år og median alder var 69 år. Gjennomsnittlig liggetid var 48 dager og median liggetid var 42 dager. Vanligste type endokarditt var nativ venstresidig endokarditt (56,8 %) og proteseendokarditt (31,6 %). Hyppigste forekommende mikrober i blodkultur var Staphylococcus aureus (29,5 %), alfahemolytiske streptokokker (24,2 %), Enterococcus faecalis (20,0 %) og koagulase-negative stafylokokker (8,4 %). Flertallet av pasientene (88,4 %) fikk utført transøsofagal ekkokardiografi som del av ...