Når ditt verst tenkelige scenario blir virkelighet - en studie av beslutningsprosessene til hotelldirektører under koronapandemien - Mikkelsen, Kristine Lysö (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Tromsø er en reisemålsdestinasjon som de siste årene har opplevd økt popularitet. Reiselivsnæringen har blitt en viktig næring i byen og bidrar med verdiskaping og arbeidsplasser. Da koronapandemien inntraff, ble reising og sosiale sammenkomster en av hovedgrunnene til økt smitte. For en næring som er avhengig av at mennesker reiser og møtes, fikk dette alvorlige konsekvenser. Gjennom en kvalitativ casestudie har jeg intervjuet tre hotelldirektører i Tromsø om deres søke- og beslutningsprosesser gjennom en situasjon som har vært krevende og ukjent for de fleste. Hensikten med denne oppgaven er å besvare følgende problemstilling: «Hva kjennetegner beslutningsprosesser til hotelldirektører under koronapandemien, og hva kan forklare valg av beslutningslogikk? I lys de fire beslutningslogikkene konsekvenslogikk, passendelogikk, imitasjonslogikk og eksperimenteringslogikk, samt de to beslutningsmodellene «Economic man» og «Administrative man» har jeg forsøkt å forstå og forklare hvordan søke- og beslutningsprosessen har artet seg. De undersøkte hotellene fremstår som tre ulike hotell med forskjellig relasjon til kjeden de er organisert i, og dette påvirker hvordan de fatter sine beslutninger. Prosessene til hotelldirektørene er ulike, og vi kan finne trekk fra alle de fire logikkene. Beslutningsprosessen har kun forandret seg for én av hotelldirektørene, og for de to resterende har beslutningsprosessen vært tilnærmet lik som før pandemien.