Næringsutvikling i samiske samfunn. En studie av sysselsetting og verdiskaping i nord - Angell, Elisabeth; Lie, Ivar; Nygaard, Vigdis; Gaski, Margrete (Norut Alta, 2014)
Source at https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/naringsutvikling-i-samiske-samfunn/id2676576/ Denne rapporten inngår som en del av regjeringens Kunnskapsinnhenting ‐ verdiskaping i nord . En rekke sektorrapporter og rapporter med tverrgående tema er utarbeidet, men den samiske dimensjonen i fremtidig næringsutvikling ble i liten grad belyst gjennom disse studiene. Denne rapporten forsøker å gi et bilde av næringslivet i samiske områder og hvilke utviklingsmuligheter mht. verdiskaping som finnes innenfor noen utvalgte samiske næringer (reindrift, landbruk, fiskeri, reiseliv og medie‐/kulturnæringer). Framtidsutsiktene for disse næringene blir sett opp mot utviklingstrekk i befolknings‐ og sysselsettingsutviklingen i de samiske områdene, og mot utviklingen av «nye» næringer som havbruk, mineralutvikling, fornybar energi.