Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i hydrolysert sjøpølse, mikroalger og mesopelagiske organismer - Killingmo, Signy Antonette Linge (UiT The Arctic University of Norway, 2021)
Havet utgjør mer enn 70 % av overflaten til jordkloden, men står bare for 7 % av alt protein konsumert i verden. For å utnytte havet i større grad kan man høste på et lavere trofisk nivå i næringskjeden. Hele 90 % av energien tapes mellom hvert trofiske nivå og lite utnyttede arter i de lavere nivåene er derfor en stor potensiell ressurs. Disse artene kan muligens utnyttes til humant konsum, eller de kan prosesseres videre og undersøkes for biologisk aktivitet. Marine proteiner har fått økt interesse som forskningsfelt da det er rapportert at de kan være opphav til biologisk aktive komponenter. Formålet med denne oppgaven var derfor å karakterisere biokjemisk sammensetning og undersøke biologisk aktivitet i proteinhydrolysat fra lite utnyttede arter i de lavere nivåer i næringskjeden. Artene undersøkt i denne oppgaven var sjøpølsene, P. tremulus og C. frondosa, mikroalgen, P. glacialis, og et trålhal med ulike mesopelagiske organismer. Disse er alle lite utnyttede arter på et lavt trofisk nivå med potensial for utnyttelse. Alle artene ble kvernet og frysetørket før protein- og fettinnholdet ble analysert. Videre ble artene enzymatisk hydrolysert i tre paralleller, i tillegg til en hydrolyse kontroll uten enzym. Proteinhydrolysatene ble testet for antidiabetisk, antiinflammatorisk og antioksidativ effekt. Alle artene ble funnet å være fullverdige og gode proteinkilder. De inneholdt alle aminosyrer og hadde et innhold av essensielle aminosyrer over referansenivået fastsatt av Verdens helseorganisasjon. Fettinnholdet varierte mellom artene og ble bestemt til 0,8 %, 6,2 %, 1,7 % og 12,9 % for henholdsvis P. tremulus, C. frondosa, P. glacialis og mesopelagiske organismer. Alle artene hadde et høyt innhold av langkjedede fettsyrer og en fordelaktig omega-6/omega-3 som kan bidra til å utjevne forskjellen mellom disse fettsyrene i kostholdet. Den enzymatiske hydrolysen økte kun proteinutbytte i P. glacialis og mesopelagiske organismer. Den antioksidative kapasiteten målt med oksygenradikal absorbansekapasitet (ORAC) var ...