Kunnskap, atferd, holdning og klamydia - Håkonsen, Jonas; Hoel, Karl-Erik (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn Seksuelt overførbar infeksjon (SOI) kan ha sammenheng med økt seksuell risikoatferd. Formålet med denne studien er å undersøke om atferd, holdning og kunnskap spiller en rolle, og hvilken rolle, for SOI-smitte blant unge voksne mellom 18-35 år som tester seg for slike infeksjoner. Materiale og metode Det ble gjort en tversnittstudie hvor dataene ble samlet inn fortløpende ved hjelp av en spørreundersøkelse ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø, i perioden august til oktober 2019 blant personer mellom 18-35 år. Dataene ble analysert deskriptivt og vha. bivariat og multivariat logistisk regresjon. Avhengige variabler var «påvist klamydia siste seks måneder», «brukte kondom ved sist samleie» og «sex med noen møtt via internett/app siste seks måneder». Resultater Totalt deltok 50 personer i studien med 52% kvinner, median alder 23 år og 84% heterofile. Kun en av fire hadde brukt kondom ved siste samleie. Tre av fire syntes det var verre å gjøre noen gravid enn å få SOI. 40% hadde hatt sex med noen møtt via internett/app siste seks måneder. 16% oppga å ha fått påvist klamydia siste seks månedene. I ujustert analyse var gjennomgått SOI signifikant assosiert med å ha hatt sex med flere personer samtidig (OR=13,7). Sex med noen møtt via internett/app var signifikant assosiert med antall sexpartnere i ujustert analyse. Konklusjon Samleie med flere personer samtidig var en seksuell risikoatferd som var assosiert med gjennomgått seksuelt overførbar sykdom siste seks månedene. At 40% av deltakerne hadde brukt internett/app for å finne seksualpartner siste seks månedene, tyder på at det er en høy aksept for voksne å finne partner for samleie via internett. Konsekvenser av disse typer seksualatferd bør det forskes mer på.