Fra Hammerfest pleiehjem til Åsgård sykehus - Hansen, Jonas Kristensen (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Oppgaven skildrer utviklingen av sinnssykevesenet i Finnmark i perioden 1920-1961. Utgangspunktet for oppgaven er Stortingets behandling av et nytt statsasyl i Troms og Finnmark. Da statsasylet ble utsatt i 1925, først og fremst av økonomiske årsaker, bestemte Finnmark fylke seg for å etablere et eget pleiehjem ved Fuglenes i Hammerfest. I pleiehjemmet, som ble kalt HPH, 12 år lange drift, opparbeidet det seg bånd til privatpleie i regionen og knyttet kontakter med statsasylet ved Rønvik. Et resultat ble en institusjon som gjennomsyret fylkets sinnssykevesen frem til tyskerne evakuerte befolkningen i 1944. Da befolkningen returnerte utover 1940-tallet til Finnmark var alt nedbrent, inkludert HPH. Oppgaven tar for seg HPHs virke før krigen, før den følgende skildrer Finnmarks forsøk på å gjenreise sinnssykevesenet frem til Åsgård psykiatriske sykehus sto klar i 1961.