En studie av konsesjonsbehandlingen av landbaserte vindkraftverk i Norge - Mathisen, Ruben (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Problemstillingen for denne oppgaven er: Hva forklarer utfallet av konsesjonsbehandlingen av landbaserte vindkraftverk i Norge? For å finne ut av dette er det gjennomført en dokumentanalyse av «bakgrunn for vedtak» skrevet av NVE. Andre dokumenter som er undersøkt er OEDs begrunnelse av endelig vedtak i klagesaker, og høringsuttalelser fra seks kommuner. Analysen finner åtte tema som er med i vurderingen når en konsesjonssøknad skal avgjøres: produksjonsforhold, naturmiljø, landskap, støy, kulturminner og kulturmiljø, friluftsliv, lokale ringvirkninger og reindrift. Forutsetningene for å godkjenne en konsesjonssøknad er at produksjonsforholdene er gode. Det at kommunene er positive i sine høringsuttalelsene er også, med få unntak, en forutsetning for en godkjent konsesjonssøknad. Selv om produksjonsforholdene er gode, og kommunene positive, kan det være andre faktorer som gjør at saken blir avslått. Hovedkonklusjonen er at ingen enkelttema avgjør en konsesjonssøknad. Det er alltid en helhetlig vurdering før avgjørelsen treffes. Dette analyseres i lys av organiseringen av energisektoren. Planlovutvalgets forslag i NOU 2003:14 om å endre regelverket for etablering av vindkraft, fra energiloven til plan- og bygningsloven, blir i denne sammenhengen drøftet. Dette aktualiseres av at stortingsflertallet i 2020 anmodet regjeringen om å innlemme planlegging og bygging av vindkraftverk inn i plan- og bygningsloven. Resultatene i analysen tyder på at en slik endring vil ha liten betydning for det endelige resultatet av en konsesjonssøknad.