En legemiddeløkonomisk analyse av antibiotikabruk ved invasive mrsa-infeksjoner - Nguyen, Tri Chinh (Universitetet i Tromsø, 2009)
Invasiv MRSA-infeksjon initieres på sykehus og behandles med vancomycin eller linezolid. Vancomycin mot annen infeksjon enn i tarmen kan bare tas som infusjon og administreres derfor vanligvis kun på sykehuset. Linezolid kan tas som infusjon eller tabletter. Så lenge behandlingen foregår på sykehuset dekker sykehuset kostnadene til begge legemidler. Både vancomycin og linezolid har refusjon gjennom blåreseptordningen hvis en pasient blir utskrevet og trenger legemidler mot sin MRSA-infeksjon. Å bli utskrevet før antibiotikakuren er helt ferdig er imidlertid mer aktuelt hvis pasienter bruker linezolid peroralt. Problemstillingen i denne masteroppgaven er hvorvidt det er kostnadseffektivt fra et samfunnsperspektiv å behandle med linezolid (delvis hjemme) i forhold til vancomycin-infusjon på sykehus ved en invasiv MRSA-infeksjon. Det vurderes også om kostnadsbildet sett bare fra sykehusperspektivet kan påvirke behandlingsvalg. Målsettingen er å bidra til et bedre grunnlag for å foreta disse vurderingene. Basert på litteraturgjennomgang legges det til grunn en antagelse om legemidlenes likeverdighet og at det er grunnlag for en kostnadminimerings-analyse (CMA). En klinisk studie av Li et al. beskriver ressursbruk i forbindelse med behandling av MRSA-infeksjoner med linezolid eller vancomycin. Det er utført en piggyback analyse av denne studien etter retningslinjer utarbeidet av Statens legemiddelverk. Forskjell i kostnad mellom behandlingsalternativene er beregnet på grunnlag av ressursforbruket beskrevet i studien til Li supplert med informasjon om ressursforbruk i Norge som beskrevet i MRSA-veilederen og kartlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Det er brukt norske enhetskostnader for beregning av utgiftene. Fra et samfunnsperspektiv er besparelsen per MRSA-infeksjon ved kompliserte hud- og bløtvevsinfeksjoner ved bruk av linezolid på 51 256 kr per tilfelle. For andre MRSA-infeksjoner påløper det en ekstra kostnad på 31 132 kr ved bruk av linezolid. Der linezolidbehandling er lønnsomt i et ...