Materialitet og kontekst i "Kunstner: Rose-Marie Huuva" - Kristiansen, Anna (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
Denne oppgaven tar for seg utstillingen "Kunstner: Rose-Marie Huuva" som tok sted ved Nordnorsk Kunstmuseum / Davvi Norgga dáiddamusea 5.10.18-29.9.19. Håndverket står sentralt i Huuvas kunstnerskap, og hun både utfordrer og tar vare på flere tusen års samiske tradisjoner. Ikke bare utfordrer hun kunsten, håndverket og duodji-praksisen, men hun initierer også publikum til å stille spørsmål til hva "samisk" er. Huuva stiller en rekke spørsmål i kunsten sin om det samiske urfolkets historie, både i ren historisk forstand, men også knyttet opp mot moderne assosiasjoner og fortolkninger i dagens samfunn. Oppgaven analyserer utstillingen som helhet, samt verkene hver for seg, og utforsker hvordan Huuva formidler og stiller spørsmål til materialitet og nærvær. Kan vi lære noe om oss selv som menneske i møte med disse nitidig bearbeidede, monumentale og mystiske verkene? Og hvordan kan verkene forstås som et syklisk samspill mellom forholdet menneske-natur i 2020/2021?