Rune Johansens og Gjert Rognlis fotobøker: En undersøkelse av dokumentarfotografiet, sted og tid. - Gabrielsen, Håkon Holmgren (UiT Norges arktiske universitet, 2021)
I denne avhandlingen undersøker to fotobøker av to nordnorske kunstnere og fotografer, Rune Johansen fra Bodø og Gjert Rognli fra Manndalen i Kåfjord. De to bøkene som undersøkes er Rune Johansens Så lenge det vara og Gjert Rognlis Men fjellan e de samme – fotografier fra en utdøende kystkultur. Min tilnærming til de to fotobøkene har vært å sette søkelys på hvordan de to fotokunstnerne presenterer sine fotobøker. I tillegg har jeg sett på hvordan de plasserer seg i en nyere diskusjon omkring dokumentarfotografiet, samt undersøke hvordan fotografiene presentert i fotobøkene kan diskuteres i lys av tema som sted, identitet og tid. Dette blir gjort i et komparativt perspektiv, hvor jeg har undersøkt hvordan de to fotokunstnerne forholder seg til tekst og bilde, samt på hvilken måte de informerer og berører.