Tuberkulosedød i Nord - En demografisk studie av tuberkulosen i Tromsø kjøpstad 1878 til 1920 - Kovacevic, Marko; Sommerseth, Hilde Leikny (Heimen, 2021)
Denne artikkelen er en nærstudie av tuberkulosedødelighet i Tromsø by i en periode med sterk befolkningsvekst og tettere bosetting. Fra og med 1878 har vi tilgang på en tilnærmet fullstendig registrering av individuelle dødsårsaker i begravelsesprotokollene for Tromsø, og sammenstilt med folketellingene av 1875, 1885, 1900, 1910 og 1920 har vi rekonstruert Tromsøs befolkning etter kjønn og alder for å kunne beregne dødelighetsrater basert på de som til enhver tid var under risiko for å dø i perioden 1878 til 1920. Våre funn viser at kvinner i aldersgruppen 15 til 49 år hadde en høyere dødelighet av tuberkulose, sammenliknet med menn, spesielt i tiårene før århundreskiftet. Hva som forårsaket disse tuberkulosedødsfallene er komplekst, men vi søker her å løfte frem tre forhold som kan bidra til en økt forståelse av både alder- og kjønnsforskjellene, nemlig mangelen på pasteurisering av melk, arvet motstandsdyktighet og migrasjon.