'Mit Hjem laa ved Vestfjorden' - Knutsen, Nils Magne (Hamsun-Selskapet, 2007)
Knut Hamsuns sterke binding til Hamarøy og Nordland kommer fram på flere måter i hans forfatterskap. I dette foredraget skal jeg peke på noen av de trekkene som viser hvordan Hamsun forankrer sine bøker i et nordnorsk folkeliv og i en nordnorsk dialekt han kjente fra innsida. Hans solidaritet med landsdelen kom iblant fram som en ganske aggressiv polemikk mot usynliggjøringa av Nord-Norge og mot den hovedstads-dominans som var like tydelig i norsk offentlighet den gang som i dag. Gjennom sine bøker og artikler bidro Knut Hamsun mer enn noen annen i hans samtid til å endre det negative bildet av Nord-Norge og nordlendingene.