Provosert abort blant tenåringer i Finnmark - Tiltak som har bidratt til å redusere abortraten de siste år - Nilsen, Lisa Adeleide (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Klarer ikke gjennomføre sak: Failed to perform step 2 in Navigate Stage 'Activate Adobe Reader + Click Center' on page 'Read PDF' - Could not identify process owning the current foreground window Bakgrunn: Økt tilgjengelighet på prevensjon og relevante helsetjenester er viktige faktorer for å redusere antall provoserte aborter. De siste årene har det vært en betydelig reduksjon i antall aborter blant tenåringsjenter i Finnmark og landet forøvrig. Dette etter at det har vært igangsatt flere nasjonale tiltak gjennom handlingsplaner. Finnmark har tradisjonelt hatt høy abortforekomst i Norge og har høyest antall tenåringsaborter. Formålet er å undersøke hvilke tiltak som har bidratt til å redusere abortraten blant tenåringsjenter i Finnmark de siste årene. Materiale og metode: Det er innhentet data vedrørende bruk av hormonell prevensjon blant kvinner i alderen 15-19 år bosatt i Finnmark for perioden 2011-2016, som er fordelt på to tidskohorter 2011-2013 og 2014.2016. Opplysningene er om hvilke prevensjonsmetoder som ble benyttet og hvem som forskrev resepter på hormonell prevensjon. I tillegg også informasjon om tilgjengeligheten på lavterskeltilbud i Finnmark, som helsestasjon for ungdom og skolehelsetjenesten. Data er innhentet fra abortregisteret, reseptregisteret, SSB og via spørreskjema besvart av jordmødre og helsesykepleiere i kommunene. Statistisk analyse er utført med kji-kvadrattest. Resultater: I studieperioden var det en økning i antall resepter på p-stav og hormonspiral, mens p-pille var den mest brukte metoden. Leger i spesialisering, allmennpraktikere, jordmødre og helsesykepleiere forskrev flest resepter på hormonell prevensjon til tenåringsjenter i Finnmark. Det var en signifikant økning i antall resepter utlevert med økonomisk substitusjon fra første treårsperiode til andre. Lavterskeltilbud var tilgjengelig i alle kommunestørrelser, og helsesykepleiere og jordmødre var en av profesjonene som forskrev flest resepter til målgruppen. Konklusjon: Det var en dreining mot flere resepter på sikre ...